02
Септември
2013

Кметовете на общините от област Монтана и област Видин са поканени да участват в Европейската седмица на мобилността

          Ежегодно в периода 16-22 септември се провеждат Европейската седмица на мобилността (ЕСМ), а на 22 септември – Европейски ден без автомобили „В града без моята кола”. Тази година мотото на кампанията е „Чист въздух – ти си на ход!”. Целта е промяна в транспортните навици за подобряване качеството на въздуха. Кампанията е насочена както към местните власти, които могат да предприемат мерки чрез изграждане на инфраструктура, подобрение на обществения транспорт, ограничаване на достъпа на превозни средства, така и към гражданите, които могат да променят избора на транспорт.
            Кметовете на общини, желаещи да се включат в кампанията ЕСМ 2013 година следва да направят регистрация на адрес http://registration.mobilityweek.eu/ и да подпишат Хартата, с което се задължават да изпълнят поне една постоянна мярка за трансфер от ползване на лични автомобили към безопасни за околната среда други видове транспорт. На 22 септември, определен за кампанията, като Ден без автомобили кметовете, могат да обособят една или няколко зони само за пешеходци и колоездачи поне за един ден.
 

17
Юли
2013

РИОСВ – Монтана се включи в кампанията „Да изчистим Стара планина”.

 

        Екипът  на  РИОСВ – Монтана и Регионална лаборатория - Монтана почисти районите около трите чешми, разположени в участъка  от с. Бързия, обл. Монтана до м. „Петрохан” .

     Събрани бяха 40 чувала с битови отпадъци. Отпадъците са транспортирани до Регионално депо – Монтана от Общинско мероприятие “Комунални дейности”, гр. Берковица.
 

Categories: Актуално

27
Юни
2013

29 юни 2013 г. – Международeн ден на река Дунав

29 юни 2013 г.  – Международeн ден на река Дунав
"Бъди активен, защити реките!"
"Бъди активен, защити есетровите риби!" 

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците и са една от най-важните речни системи в Европа. Дунавският басейн е играл важна роля в политическото, социално-икономическoто и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 кв. км и включва 14 страни, което го прави басейнът обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до Румънско-Украйнската делта, реката изминава близо 2850 км, свързвайки над 80 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна.
Реките са източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реките са връзка между европейските страни и обединяват различните езици, култури и истории. Те са и от голямо значение за Европейската дива природа. Басейнът се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове
Река Дунав е от изключително значение и за Република България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалите части на континента. Всеки от нас може да допринесе за нейното устойчиво използване и закрила.
        Денят на Дунав е празник за една по-чиста и по-безопасна река като резултат от многогодишно международно партньорство на страните от Дунавския басейн. Фестивали, срещи и образователни дейности отбелязват празника навсякъде по Дунавските брегове. Конкурсът за детско творчество е част от кампанията за отбелязване на Деня на Дунав, като централна тема е връзката между Дунавските реки, земята, животинския свят, горите и хората. През 2013 г. участниците ще имат възможност да обърнат внимание не само на запазването на природата и традициите, но и да предложат действия и стъпки, с които всеки жител на региона да допринесе за опазване на реката, речните екосистеми и тяхното биоразнообразие. С участието си в състезанието те ще имат възможност да научат повече за речния басейн и да се включат в неговото опазване.
        Тази година е десетата поред, в която заедно имаме възможност да празнуваме Деня на река Дунав. Присъединете се към нас! Вижте www.danubeday.org за повече информация или се свържете с организаторите на конкурса за България от Информационен и учебен център по екология на e-mail адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 

Categories: Актуално

22
Май
2013

22 май - Международен ден на биологичното разнообразие

       Международният ден на биологичното разнообразие се  празнува всяка година на 22 май и е специален повод за размисъл върху ролята на биоразнообразието за живота ни. През 2013 г. темата на деня е "водите и биоразнообразието" , предложена от  Организацията на обединените нации като "2013 г.  Международна година на водно сътрудничество с  биологичното разнообразие и водите".
        Тази година темата е  за важната роля на биоразнообразието и екосистемите в осигуряването на вода за сигурност, а следователно и за устойчиво развитие.
        Водата поддържа целия живот на Земята. Екосистемите на нашия свят, но най-вече горите и влажните зони, гарантират, че чистата вода е на разположение на човешките общности.
         Водата  последователно подкрепя всички екосистемни услуги. Влажните зони могат да помогнат  за намаляване на рисковете от наводнения.
         Възстановяването на почвите може да намали ерозията и замърсяването и да се увеличи наличната вода за стопански култури.
         Защитените  територии могат да помогнат за осигуряване на вода за градовете.
         Биологичното разнообразие е тук, за да помогне, като устойчиво решение, нека света знае за това!

Categories: Актуално

Деловодна справка

life2016

opos logo bg

reach 2018 campaign banner

ЧЕРВЕНА КНИГА НА РБ 2015

IBAN: BG 16UBBS 8002 3106 1524 00; BIC: UBBSBGSF при ОББ – Монтана

Банкова сметка

Заявления

Образци на заявления за издаване на документи

Брояч на посещенията