25
Октомври
2019

РИОСВ – МОНТАНА ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА ПО СИГНАЛ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ

На 25.10.2019 г. в 09:35 ч. екип на РИОСВ – Монтана извърши незабавна проверка по сигнали за наличие на силна задушлива миризма и замърсяване на атмосферния въздух на участъци, терени и площи в регулация и извън регулация на гр. Монтана.

Проверен е район в промишлената зона на гр. Монтана – производствена площадка за събиране на отпадъци от черни и цветни метали, както прилежащите ѝ площи към фирма „Трон“ ООД, промишлена база на „Монбат“ АД и прилежащия район, промишлена база и складови помещения към „Крос“ ООД, „Берг Монтана Фитинги“ ЕАД, „Емко“ ООД, „Мир България“ ООД, птицекланница към „Булгарплод София“ АД в гр. Монтана.

В проверените райони в промишлената зона не са констатирани изгаряния, горивни процеси и следи от тях, вследствие на което да се замърсява въздухът, както и моментно наличие на силна задушлива миризма. Не е констатирано запалване и дим и от площадка за депониране на птичи торов отпадък към „Булгарплод София“ АД в гр. Монтана – птицецентрове за отглеждане на пилета.

При оглед на терен, намиращ се на около 1 км северно от пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Монтана, е забелязан пушек и е констатирано горящо и тлеещо гнездо от депонирана птича торова постеля между две разорани ниви с размери около 30 на 50 метра. Димът от изгарянето е силно задушлив и е причината при посока на вятъра към Монтана да се усеща в района на промишлената зона и крайните жилищни комплекси. Незабавно е информиран областният управител на Монтана, с чието съдействие е изпратен екип на ОУ ПБЗН за загасяване на горящите и тлеещи участъци.

Categories: Актуално

15
Октомври
2019

МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Всеки участник може да изпрати до 4 снимки, като е желателно, но не задължително, те да са от различни сезони. Конкурсът се открива на 4 октомври и фотографиите ще се приемат до 25 октомври 2019 г. включително. Снимките може да изпращате на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Всички, отговарящи на изискванията и допуснати до участие в конкурса снимки, ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на министерството.

На финала ще бъдат класирани по 3 фотографии във всяка категория – „Пролет“, „Лято“, „Есен“ и „Зима“, съответно с първо, второ и трето място. Творбите ще бъдат оценявани от жури с почетен председател министъра на околната среда и водите Нено Димов. Арт стойността им ще преценява професионалният фотограф Десислава Кулелиева. В журито ще има представители на пресцентъра на МОСВ, както и на дирекция „Национална служба за защита на природата“.

Резултатите ще бъдат обявени на фейсбук страницата до 31 октомври 2019 г., а отличените творби ще станат част от годишния календар на МОСВ за 2020 г. Наградният фонд се състои от ваучери за първо, второ и трето място съответно на 5, 4 и 3 нощувки в посетителските центрове на МОСВ, които се намират в Аркутино, Камчия, Смолян, Батак, Предела, Огоста и Национален парк „Пирин“.

Регламент и общи условия за участие във фотоконкурса можете да видите на линка https://www.moew.government.bg/bg/mosv-obyavyava-fotokonkurs-prirodolyubie-v-4-sezona/

Categories: Актуално

04
Октомври
2019

РИОСВ – Монтана класира участниците в конкурса „Чудата есен“

Конкурсът за апликация „Чудата есен“ се организира за първи път. В него участваха индивидуално ученици, деца от Детска градина № 12 „Здравец“ в гр. Монтана, ОУ „Васил Левски“, с. Смоляновци, общ. Монтана и Студио по изобразително изкуство „РЕНИАРТ“.

Комисия, назначена със заповед на директора на РИОСВ – Монтана разгледа, оцени и класира победителите

в конкурса „Чудата есен“:

Индивидуални победители

1-во място Никол Златкова, трети клас

2-ро място Тара Вачова, пети клас

3-то място Ванеса Иванова, седми клас

3-то място Ивета Шешева, шести клас

Поощрителна награда ще получи:

Карина Борисова, втори клас

Групови победители

1-во място Основно училище „Васил Левски“ , с. Смоляновци

2-ро място Студио по изобразително изкуство „РЕНИАРТ“

3- то място Детска градина „Здравец“, ПГ „Калинки“

Наградените участници ще получат своите награди на 09.10.2019 г. в РИОСВ – Монтана в удобно за тях време в интервала от 09.00ч. до 17:30 ч.

Categories: Актуално

30
Септември
2019

РИОСВ – Монтана проверява сигнал за нефтено петно в река Дунав при Видин

В 13:06 ч на 30.09.2019 г. в РИОСВ – Монтана е постъпил сигнал от дежурен база „Граничен полицейски контрол – Видин“ за нефтено петно в района на Дунав мост 2, в определени участъци с ширина около 1 км.

Незабавно е уведомена БДДР – Плевен и е сформиран екип от РИОСВ – Монтана и РЛ – Монтана към ИАОС за проверка на място и пробонабиране. Съгласувано е използване на катер от патрул на Гранична полиция. Резултатите от проверката и анализа на пробите ще бъдат оповестени допълнително.

Categories: Актуално

life2016

opos logo bg

reach 2018 campaign banner

ЧЕРВЕНА КНИГА НА РБ 2015

IBAN: BG 16UBBS 8002 3106 1524 00; BIC: UBBSBGSF при ОББ – Монтана

Банкова сметка

Заявления

Образци на заявления за издаване на документи

Брояч на посещенията